• PIETEIKTIES
  • PAĻAUJIETIES UZ SAVA BĒRNA MIEGA IERADUMIEM!

    “Fejas namā” vecāki bieži meklē brīnišķīgu recepti, kā nodrošināt mazuļa miega kvalitāti. 

    PAĻAUJIETIES UZ SAVA BĒRNA MIEGA IERADUMIEM!

    Dažreiz viņi cer, ka to nodrošinās gaisīgāks spilvens, vai, gluži pretēji, baidās, ka esošais ir pārāk mīksts. Daudzi vecāki cer, ka ilgāku miega periodu bērnam nodrošinās silta un "klusa" sega vai kokvilnas audums, kas dekorēts ar iecienītākajiem varoņiem. Šajā rakstā mēs vēlamies dalīties ar Jums informācijā, ko esam uzkrājuši par bērna miega paradumiem un to izmaiņām, kā arī nomierināt vecākus, ja mazulis neguļ tā, kā jūs vēlētos!

    „Guļ visu nakti“

    Pirmkārt, vecākiem ir ļoti noderīgi zināt, ka ir pilnīgi normāli, ja zīdaiņi un mazi bērni bieži pamostas naktī. Bieži vien bērns nenoguļ visu nakti līdz otrajai dzimšanas dienai vai līdz brīdim, kad viņš sāk staigāt, un pat ilgāk. Lai gan bieži bērna ieradumi neatbilst vecāku vajadzībām un cerībām, bērna miega fizioloģijas pazīšana ir nenovērtējama informācija, kas palīdz viņiem pielāgoties. Tas ļauj uzzināt, kas sagaidāms katrā bērna attīstības posmā un atvieglo dienas kārtības sastādīšanu.

    „Līdz trim mēnešiem“

    Pirmajos dzīves mēnešos zīdainis guļ pilnīgi savādāk nekā pieaugušais cilvēks. Miega cikli ilgst apmēram 40-45 minūtes. Pirmās divdesmit miega minūtes ir sekls miegs, un atlikušo divdesmit minūšu laikā stimuli mazuli pamodina daudz grūtāk. Šī cikla beigās zīdainis var pamosties vai pāriet uz citu četrdesmit minūšu miega ciklu bez pārtraukuma. Ja kāds pamodina, mazulis var pamosties ik pēc divdesmit minūtēm. Un pamodināt var jebkurš kairinošs traucējums, piemēram, mitras autiņbiksītes, izsalkums vai nedrošības sajūta. Lai gan pieaugušajam ir grūti pielāgoties mazuļa miega paradumiem, ir svarīgi atcerēties, ka viss ātri mainīsies - tiklīdz izveidosies bērna miega fizioloģija. 

    „No trīs līdz sešiem mēnešiem“

    Šajā posmā mazuļa organismā attīstās spēja atšķirt nakti no dienas. Tas palīdz viņam naktīs atpūsties ilgāk un dienas laikā gulēt īsāk. Šī vecuma mazuļa miega cikls mainās. Sekla miega periods samazinās par aptuveni 40%. Tas nozīmē, ka lielāko miega cikla daļu mazulis guļ dziļi un kvalitatīvi. Cikla garums joprojām paliek nemainīgs.

    „No sešiem mēnešiem līdz gadam“

    Šajā posmā bērnu miega ritms sāk līdzināties pieaugušajiem. Lai arī mazie biežāk mostas naktīs un dienā bieži nosnauž, tomēr iekšējie pulksteņi pamazām sāk līdzināties. Dziļā miega fāze ilgst līdz divām trešdaļām miega cikla laika. Miega cikls kopumā ilgst apmēram 50 minūtes. Bez šaubām, ir izņēmumi, jo sāk dīgt zobiņi, kā arī bērnus bieži apmeklē satraukums par atdalīšanos.

    „No gada līdz diviem gadiem“

    Miega cikls ilgst līdz 60 minūtēm, un sekla miega fāze saīsinās līdz 30% no miega cikla laika. Lai gan teorētiski vajadzētu ievērojami uzlaboties miega kvalitātei - procesā iesaistās citi psiholoģiskie faktori un stimuli. Vecāki ir vienisprātis, ka šis posms kļūst patiešām grūts.

    „No diviem līdz trīs gadiem“

    Dienas laikā bērni joprojām izjūt vajadzību pēc diendusas, taču posma beigās šī vajadzība samazinās vai tā vispār pazūd. Pats miegs bioloģiski kļūst līdzīgs pieaugušajam. Protams, stimuli paliek par ārējiem faktoriem, tādiem kā bērnudārzs, pieradināšana pie podiņa, jaunas pieredzes. Tādējādi, lai arī bioloģiski bērns jau varētu nogulēt visu nakti, praktiski to koriģē dažādi psiholoģiskie faktori. Tāpēc tāda paša vecuma bērnu miega ilgums ir ļoti atšķirīgs.

    Tādējādi pirmajā gadā bērna miega kvalitāti nosaka fizioloģija, ģenētika un ārējā ietekme. Precīzāk, zīdaiņu un staigāt sākošo mazuļu miegu galvenokārt regulē bioloģiskie un attīstības procesi, bet vecāku bērnu - vides un psiholoģiskie faktori. Tāpēc vissvarīgākais ir nenovērtēt sava mazuļa miegu pēc ieteikumiem vai normām, jo ​​visi bērni ir atšķirīgi, un viņu vajadzība pēc miega ir arī atšķirīga. Viss pastāvīgi mainās, tāpēc ļaujiet strāvai tecēt un nepiedēvējiet mazulim neiespējamu miega kārtību. Ļaujiet bērnam gulēt tik daudz, cik viņam vajag. Paļaujieties uz viņu vajadzībām!

    Raksts sagatavots pamatojoties uz SARAH OCKWELL-SMITH – „Mierīga miega grāmata“