• PIETEIKTIES
  • KAS IR KOKVILNA? KVALITĀTE, POPULARITĀTE UN KALPOŠANA GADU GARUMĀ

    Daudziem no mums vārds “kokvilna” ir pazīstams, bet vai mēs tiešām pietiekami daudz zinām par kokvilnu? Īsi pastāstīšu, kas tas ir un ar ko tas ir īpašs.

    KAS IR KOKVILNA? KVALITĀTE, POPULARITĀTE UN KALPOŠANA GADU GARUMĀ

    Pirmkārt vārds kokvilna ir cēlies no arābu vārda “kutun” – arābu valodā tas nozīmē “augstas kvalitātes šķiedra”. Protams, ka tā ir vistīrākā patiesība, jo kokvilna ir visplašāk izmantojamais materiāls apģērbu, gultas veļas pārvalku un segu ražošanā. Tomēr šīs nav vienīgās materiāla izmantošanas iespējas. Kopumā ņemot, kokvilna ir vissenāk zināmā šķiedra – jau vairāk nekā 7000 gadus. Jau senajās Dienvidamerikas tautās kokvilna tika krāsota tumši brūnā krāsā un tā tika izmantota kā nauda. Perū tika austi tīkli, grieķi un romieši gatavoja buras. Šis ir unikāls un daudzveidīgi pielietojams materiāls, tomēr galvenā tā funkcija un izmantošanas sfēra paliek apģērbu un gultasveļas ražošana.

    Katram, kas izvēlas gultasveļu, vajadzētu zināt dažas īpašības, kas padara kokvilnas audumu tik izplatītu un populāru:

    Pirmkārt, kokvilna ir ļoti gaisu caurlaidīgs materiāls, tāpēc ķermenis mazāk svīst.

    Kokvilna spēj uzsūkt līdz pat 27 reizēm vairāk mitruma nekā pati sver – tas nozīmē, ka 1 grams uzsūc līdz 27 g šķidruma.

    Kokvilnas audums ir ļoti patīkams pieskārienam un nekairina ādu.

    Tas lieliski saglabā krāsu, tāpēc pat pēc vairākām mazgāšanas reizēm krāsa saglabā savu sākotnējo izskatu (protams, ievērojot kopšanas prasības). Kokvilnu ir ļoti vienkārši krāsot – tas ir viens no iemesliem, kāpēc tā ir tik populāra modes pasaulē.

    Kokvilnas izstrādājumus var mazgāt veļas mašīnā un pielietot dažādas sausās tīrīšanas metodes.

    Kokvilna ir ļoti izturīgs materiāls, kas kalpos vairākus gadus. To ir arī ļoti vienkārši kopt, šūt utt.

    Kokvilna ir ļoti labs siltuma novadītājs, tāpēc tā ķermeni silda ziemā un atvēsina vasarā.

    Runājot par kokvilnas kvalitāti, tad par viskvalitatīvāko tiek uzskatīta Ēģiptes kokvilna, no kuras neatpaliek Austrālijas un ASV Sea Island kokvilnas ražotāji. Ļoti labas kvalitātes kokvilna nāk arī no Pakistānas, Sīrijas, Grieķijas, Turcijas. Tomēr, nedrīkst aizmirst, ka šie kokvilnas izstrādājumi var krasi atšķirties, atkarībā no dzijas biezuma un blīvuma, aušanas tehnoloģijas un audumu tonēšanas tehnoloģijām.

    Viens no populārākajiem kokvilnas audumiem gultas veļas ražošanā – audekls. Lietuvā tā tiek dēvēta gan kokvilna, gan satīns un perkals.

    Audekls ir viens no parastākajiem kokvilnas aušanas veidiem. No šī materiāla tiek šūta gultas veļa, jo audums nav dārgs, tomēr ir izturīgs un kalpos ilgi. Audekls nav diez ko mīksts audums, tomēr tas ir pieskārienam patīkams, savukārt ar laiku tas paliek arvien mīkstāks.

    Satīns ir dārgāks kokvilnas audums. Satīna audumu ir daudz un dažādu, tāpēc to cena ir atkarīga no apstrādes veida, kokvilnas plānuma un izturības, krāsu kvalitātes un maiguma. Jo labāka kokvilna, kas tiek izmantota satīna aušanai, jo audums būs dārgāks un kvalitatīvāks.

    Perkals ļoti atgādina satīnu gan kvalitātes, blīvuma, mīkstuma ziņā, tomēr tas nav tik slidens un spīdīgs. Perkals ir matēts un tiek austs audekla tehnoloģijā, kas nozīmē to, ka tas būs daudz blīvāks.

    Ja meklējat drēbes vai gultas veļu, kas būtu patīkama un kalpotu ilgi – kokvilna būs optimālākais variants, jo varēsiet nešaubīties par tās universālumu. Gan ziemā, gan vasarā tā jūs priecēs. Kokvilna ir arī lieliska izvēle alerģiskiem cilvēkiem, kā arī tiem, kam ir jutīga āda. Savukārt, ja arī ar to vēl nav pietiekami, tad varbūt vēlreiz jāpiemin, ka šis ir populārākais materiāls pasaulē, ko izmanto drēbju un gultas veļas ražošanā.

    Tātad, ja domājat, ka laiks mainīt gultas veļu, tad ziniet – kokvilna ir pats optimālākais variants! Atliks tikai izvēlēties kokvilnas veidu, kas atbilst Jūsu gaumei un iespējām.

    Uz redzēšanos!

    Šoreiz man palīdzēja Gedimīns Petkus.