• PIETEIKTIES
  • SEGAS – KĀDU IZVĒLĒTIES?

    Visi mēs zinām, ka atpūta ir ļoti svarīgs faktors, lai mēs varētu justies un visu dienu strādāt produktīvi.

    SEGAS – KĀDU IZVĒLĒTIES?

    Kādi ir segu veidi?

    Pēc sastāva segas var iedalīt šādos tipos:

    zīdavilnaspretalerģiskasdūnusintētiskās; kokvilnas.

    Mūsu tīmekļa vietnē, katrā segas aprakstā jūs atradīsiet vārdu “siltums ar blakus esošo skaitli – no 2 līdz 5. Jo lielāks skaitlis, jo sega ir siltāka.

    Un tagad katru kategoriju aplūkosim plašāk.

    • Zīda segas:

    Zīda izstrādājumi ir īpaši piemēroti cilvēkiem, kuriem ir nemierīgs miegs naktī, ar alerģijām, kuri sūdzas par sāpēm locītavās un citām kaitēm, kuru ķermenis stipri sakarst vai atdziest. Dabiskā zīda sega ir lieliska izvēle ikvienam, kurš vēlas pilnīgu komfortu un greznību guļamistabā. Kāpēc ir vērts izvēlēties zīda izstrādājumus? Zīds uztur siltuma līdzsvaru: kad karsts – atvēsina, kad auksti – sasilda; lieliski uzsūc mitrumu, bet paliek sauss; atjauno organisma enerģijas ieguves vielmaiņu, tāpēc miegs kļūst dziļš un mierīgs; uzlabo asinsriti, tāpēc sejas āda kļūst gaišāka un elastīgāka. zīda segās un citos zīda izstrādājumos neieviešas ērcītes un nekrājas putekļi, tāpēc cilvēkiem, ka ir alerģija šāda gultas veļas ir īpaši ieteicama.

    • Vilnas segas:

    Ir divu veidu vilnas segas: ar vilnu ārpusē un ar vilnas pildījumu.

    Segas, kurām vilna ir ārpusē, var izmantot gan ar pārvalku, gan bez tā.

    Vilna ir izsenis zināms un plaši izmantojams materiāls. Tai ir laba siltumizolācija un gaisa caurlaidība, tāpēc droši varat izmantot vilnas izstrādājumus gan ziemā, gan vasarā. Vilna spēj absorbēt ūdens tvaiku lielā daudzumā – līdz 33% no pašas svara, neradot mitruma sajūtu. Vilna unikālas mitruma un siltuma vadītspējas un absorbcijas īpašību dēļ miega laikā gultā var izveidot īpaši labu mikroklimatu. Segu izgatavošanā tiek izmantota divu veidu vilna – kamieļa vai aitas vilna. Kādas ir galvenās atšķirības? Kamieļa vilna, salīdzinājumā ar aitas vilnu ir maigāka, vieglāka un tai nepiemīt aitas vilnai raksturīgai aromāts. Siltuma ziņā gan kamieļa, gan aitas vilna ir praktiska, identiska.

    Daudziem vilnas izstrādājumiem ieteicama šāda kopšana: tīrīšana un vēdināšana, tomēr ir arī tādi izstrādājumi, kurus var mazgāt. Šos izstrādājumus ar vilnas šķiedras pildījumu vai no vilnas auduma var atpazīt pēc apzīmējuma “Superwash. Ir vērts atzīmēt, ka izstrādājumiem ar vilnas šķiedras pildījumu vai no vilnas auduma ir vājāka vai spēcīgāka dabiskās vilnas specifiskā smarža. Ja vilnas aromāts šķiet pārāk spēcīgs, mēs iesakām šādus produktus vēdināt sausā vidē, saules staros. Vilna ir higiēniska – tā novērš baktēriju veidošanos, neitralizē ādas izdalījumus. Kopumā vilna ir dabiska un izsenis zināma šķiedra ar labu siltumizolāciju un gaisa caurlaidību, tāpēc izstrādājumus ar vilnas šķiedras pildījumu vai no vilnas auduma var izmantot gan ziemā, gan vasarā.

     Pretalerģiskas segas:

    Pretalerģiskas segas – lielisks risinājums tiem, kas cieš no alerģijām vai nevēlas gulēt segām, kurās uzkrājas putekļu ērcītes. Pretalerģiskas segas viegli kopjamas, tās var mazgāt, bet izstrādājumi ir viegli. Īpaši populāri ir produkti ar mikrošķiedras dūnām, vai citiem vārdiem sakot, ar mākslīgajām dūnām.

    • Dūnu segas:

    Vieglas un gaisīgas dūnu segas tiem, kas novērtē siltumu, izturību un augstu kvalitāti. Vecākais materiāls, kas ir zināms dabā, ko agrāk izmantoja segu pildīšanai – ūdensputnu spalvas un dūnas. Šīm segām piemīt mitrumu absorbējošas un siltumu noturošās īpašības. Miega laikā mikroklimats kļūst ideāls, jo dūnu segas pilnīgi novērš mitrumu no cilvēka ķermeņa. Šo īpašību dēļ gultā tiek uzturēta optimāla organismam temperatūra pat tad, ja apkārtējā temperatūra ir atšķirīga. Dūnu-spalvu produktu kvalitātīte attiecīgi atšķiras no tajos esošā dūnu un spalvu attiecības – jo augstāka dūnu attiecība, jo augstāka ir produkta kvalitāte. Dūnas ir grezna, maiga un viegla pildviela. Dūnu segas novērš lieko mitrumu no cilvēka ķermeņa, tāpēc gultā tiek uzturēta optimāla organismam temperatūra.

    • Sintētiskās segas:

    Attīstoties tehnoloģijām, segām ar kvalitatīvo sintētisko pildījumu ir vairāki plusi – tās nesaveļas, ir higiēniskas, absorbē mitrumu, ir viegli kopjamas, tās var mazgāt veļas mazgājamās mašīnās. Tas ir vieglas, mīkstas un pufīgas. Šādas segas visbiežāk nonāk nometnēs, viesu namos, viesnīcās, kur viegla segu kopšana ir svarīga nianse. Šādu segu pildījumam visbiežāk izmanto poliesteru. Katrs poliestera šķiedras matiņš ir dobs, tāpēc tas ir gaisu caurlaidīgs (elpo) un absorbē mitrumu. Šīs īpašības ir tuvu dabiskajām šķiedrām. Poliestera šķiedras matiņi ir pārklāti ar silikona slāni, kas ir izturīgs pat pret metināšanu un piešķir šķiedrai slidenumu, elastību un irdenumu. PES bumbiņu pildījums piešķir produktam lielāku elastību, gaisīgumu, tā ātrāk atgūst savu formu, ilgāk kalpo. Produktu ar poliestera šķiedras pildījumu kopšana ir viena no vieglākajām un vienkāršākajām, tos var mazgāt veļas mazgājamās mašīnās tajā režīmā, kas norādīts uz produkta īpašām uzlīmēm.

     Kokvilnas segas:

    Kokvilnas segas ir izgatavotas no maiga un pieskārienam patīkama, augstas kvalitātes satīna auduma un pildītas ar dabisku kokvilnas šķiedru. Dabiska kokvilna ir silta, elpojoša un ķermenim izveido patīkamu mikroklimatu. Kokvilnas šķiedra ir vispazīstamākais produkts un, acīmredzot to visplašāk izmanto tekstilrūpniecībā. Ņemot vērā, ka kokvilna ir mīksts un silts materiāls, to bieži izmanto segu, pledu, spilvenu izgatavošanā. Kokvilnas izstrādājumi ir pirmā izvēle cilvēkiem ar alerģiju, jo tie neizraisa alerģiju, kā arī zīdaiņiem un bērniem. Galvenais kokvilnas izstrādājumu plus ir higiēna. Tie ir viegli, mīksti, labi absorbē mitrumu un elpojoši (mitrumu iztvaiko apkārtējā vidē). Šķiedras pie apkārtnes mitruma, kurš sasniedz 65%, uzsūc ap 7-8% mitruma, savukārt esot 95% apkārtnes mitrumam – 17-18%. Vēl viena kokvilnas priekšrocība ir tā, ka tā neelektrizējas.

    Ja nezini, kādu segu izvēlēties, vienmēr ar prieku Tev palīdzēšu! Lūdzu, raksti man – es ieteikšu, sniegšu konsultācijas, un kopā mēs atradīsim labāko variantu kvalitatīvai atpūtai.

    Ar labākiem novēlējumiem,

    – Feja