• PIETEIKTIES
  • KOKVILNA – KAS VĒL NAV ZINĀMS PAR ŠO AUDUMU

    Kokvilna – viens no populārākajiem audumiem, ko ļoti plaši izmanto tekstilrūpniecībā – šādu kokvilna popularitāti nosaka tās dabiskums un citas izcilas īpašības.

    KOKVILNA – KAS VĒL NAV ZINĀMS PAR ŠO AUDUMU

    No kurienes ir cēlusies kokvilna?

    Vārds “kokvilna” ir cēlies no arābu vārda “kutun” –  tas nozīmē augstas kvalitātes šķiedra”. Ir daži vēsturiskie fakti par kokvilnas izcelsmi. Kokvilna kā izejviela pirmo reizi tika izmantota jau Senajā Ēģiptē, bet Eiropā šis audums radās pateicoties pirmajiem jūras tirgotājiem – joniešiem un feniķiešiem  – tieši viņi ieveda kokvilnu Eiropā.

    Pirms vairāk nekā 7000 gadiem senajās Dienvidamerikas tautās, kokvilna tika krāsota tumšās krāsās, (piem., brūnā) – tieši tumšā kokvilna tika uzskatīta par vispiemērotāko izmantošanai.

    Kokvilnas šķiedra tiek iegūta no kokvilnas krūma. Kokvilnas auga ziedi atgādina vati un tiek noņemti ar rokām. Pēc kokvilnas ziedu savākšanas nākamais solis ir to apstrāde.

    Izvēloties kokvilnas izstrādājumus ir jāzina daži svarīgi fakti par šo dabisko šķiedru:

    Kokvilna ir gaisu caurlaidīgs materiāls, tāpēc ķermenis mazāk svīst, guļot uz šādas gultas veļas;

    Kokvilna spēj uzsūkt līdz pat 27 reizēm vairāk mitruma nekā pati sver – tas nozīmē, ka 1 grams uzsūc līdz 27 g šķidruma! (Vai spējat noticēt?) – tieši tāpēc nepašausiet garām, izvēloties kokvilnas dvieļus;

    Kokvilnas audums ir ļoti patīkams pieskārienam, nekairina ādu – tieši tāpēc no kokvilnas tiek izgatavoti bērnu gultas veļas pārvalki, vai gultas veļa zīdaiņiem;

    • Kokvilnas šķiedru ir ļoti vienkārši krāsot, tāpēc šo audumu izmanto drēbēm, aizkariem, somām, peldmēteļiem, utt.;

    Kokvilna ir labs siltuma vadītājs, tāpēc tā ķermeni silda ziemā un vasarā atvēsina;

    • Kokvilnas audumi (piem., kokvilnas gultas veļas komplekti) lieliski saglabā krāsu, pat pēc dažām mazgāšanas reizēm – protams, ir svarīgi pienācīgi rūpēties par šo audumu:

    Lai kokvilnas audums pēc mazgāšanas nezaudētu savu kvalitāti, ieteicams pirms mazgāšanas izgriezt to uz kreiso pusi. Lai audums pēc mazgāšanas neburzītos un neveidotos burbulīši – mazgāt, iestatot griešanās ātrumu ne vairāk kā 600 apgriezienus/min; lai audums nesarautos un neizbalētu – uzturēt 40 grādu temperatūru.

    Runājot par kokvilnas kvalitāti, tad par viskvalitatīvāko tiek uzskatīta Ēģiptes kokvilna, no kuras neatpaliek kokvilna no Pakistānas, Sīrijas, Grieķijas, Turcijas.

    Tomēr, nedrīkst aizmirst, ka šie kokvilnas izstrādājumi var krasi atšķirties (dažreiz – pat ļoti ievērojami), atkarībā no auduma blīvuma, dzijas biezuma un aušanas tehnoloģijas – tieši tāpēc gadās, ka vienā vai citā vietā iegādātie kokvilnas izstrādājumi var būt “šķidri”; un citi – augstas kvalitātes.

    Populārākie kokvilnas veidi:

    Audekls – viens no populārākajiem kokvilnas audumiem gultas veļas ražošanā. Popularitātes iemesls: izstrādājumi nav tik dārgi, izturīgi.

    Satīns – vēl viens kokvilnas veids. Tas ir tas pats audekls, tikai blīvāk austs, maigāks, mīkstāks, ar vieglu spīdumu, turklāt, satīns pēc mazgāšanas nav tik tendēts uz saraušanos kā kokvilna. Satīns ir dārgāks par kokvilnu, jo cena ir atkarīga no apstrādes veida un ražošanā izmantoto izejvielu kvalitātes.

    Kokvilnas izstrādājumi ir arī lieliska izvēle alerģiskiem cilvēkiem, kā arī tiem, kam ir jutīga āda. Mūsu klāstā var atrast vairākus kokvilnas produktus: tie ir gultas veļas komplekti, vafeļu peldmēteļi, dvieļi, palagi, virtuves dvieļi, utt.

    Tātad tiem, kas meklē kvalitatīvus produktus par labu cenu – kokvilnas izstrādājumi ir ideālākais variants!

    – Uz kokvilnas gultas veļas snaudoša Feja