• PIETEIKTIES
  • ATŠĶIRĪBA STARP KOKVILNU (LINAUDEKLU) UN KOKVILNAS SATĪNU

    Izvēloties jaunu gultas veļas komplektu, arvien sarežģītāk izvēlēties no visa piedāvātā klāsta. Šeit pastāv arī problēma, kā atšķirt audumus, kāpēc tie ir viens par otru labāki, kuri no tiem ir dabiskie,  kuri sintētiskie utt.

    ATŠĶIRĪBA STARP KOKVILNU (LINAUDEKLU) UN KOKVILNAS SATĪNU

    Parasti “Fejas nama” saņem jautājumus par to, kāda ir atšķirība starp kokvilnu (linaudeklu) un kokvilnas satīnu. Nereti tiek pamanīts, ka kokvilnas satīns tiek kļūdaini tiek identificēts kā sintētiskais satīns. Tieši tāpēc mēs mēģināsim pēc iespēja skaidrāk izstāstīt par būtiskajām atšķirībām.

    Vispirms par dabiskajā šķiedrām!

    Ir vērts atcerēties, ka gan linaudekls, gan satīns ir viena un tā pati 100% kokvilna. Būtiskā atšķirība starp šiem audumiem ir blīvums un aušanas tehnoloģija. Linaudekls, ko bieži vien dēvē vienkārši par kokvilnu, ir dažāda blīvuma un tiek austs audekla pinumā. Vienkārši sakot, linaudekla aušanas tehnoloģija atgādina restītes (diegi audumā iet vertikālā un horizontālā virzienā).

    Kokvilnas (linaudekla) gultas veļas komplektiem ir raksturīga laba izturība un ilgmūžība. Pats audums ir diezgan spēcīgs, tai ir matēta tekstūra (nepiemīt spīdums), ir cietāks par kokvilnas satīnu, bet tāpat kā lins, katru reizi mazgājot, tas paliek mīkstāks. Kokvilnai (linaudeklam) piemīt higiēniskums un īpatnēja absorbcija, lieliska gaisa caurlaidība, tāpēc novērš ķermeņa pārkaršanu miega laikā un rada pareizu miega mikroklimatu.

    Kokvilnas satīna gultas veļas komplekti ievērojami atšķiras no linaudekla gultas veļas komplektiem pēc blīvuma, izturības, maiguma un izskata. Kokvilnas satīns tiek austs satīna pinumā. Citiem vārdiem sakot, diegi audumā iet diagonālā virzienā.

    Satīna ražošanas laikā, izmantojot īpašo tehnoloģiju, no parastās kokvilnas tiek iegūta ļoti maiga un blīva kokvilnas šķiedra. Satīns ir ārkārtīgi mīksts, daudz blīvāks par linaudekla audumu, tāpēc vēl izturīgāks un kalpo ilgus gadus. Satīna audums bieži tiek pabeigts, izmantojot “butter finishing” (sviesta apdarestehnoloģiju, tāpēc tam ir patīkams spīdums. Satīna gultas veļas pārvalkus parasti izvēlas gada siltākā laikā, jo šim audumam piemīt atvēsināšanas īpašība. Šis audums ir labi mazgājams (pat pēc daudzām mazgāšanas reizēm materiāla krāsa tiek labi saglabāta un to viegli gludināt), viegli kopjams, auduma materiāls ātri izžūst, ļoti patīkams ķermenim. Satīna gultas veļa tiek novērtēta gludas, patīkamas virsmas un materiāla izturības dēļ.

    Satīna audums var būt divu veidu: gluds vienkrāsains vai drukāts kokvilnas satīns vai žakarda kokvilnas satīns. Žakarda satīnu raksturo tas fakts, ka auduma raksti nav krāsoti, bet austa ar īpašu žakarda aušanas tehnoloģiju. Parasti žakarda satīns ir svītrains, dažreiz austs kvadrātiņos, ar diagonālām svītrām vai citiem ornamentiem.

    Svītrainais žakarda satīns visbiežāk tiek izmantots viesnīcās, viesu namos, sanatorijās, jo ir viens no izturīgākajiem mājas tekstila audumiem un saglabā stabilitāti pat pēc atkārtotas mazgāšanas. Pēdējā laikā šāda veida satīns tiek iecienīts arī mājās. Vienmērīgi krāsots krāsainais satīns lieliski iekļaujas dažādos interjeros.

    Lai jūs netiktu pievilti, ļoti svarīgi iemācīties atšķirt dabisko satīnu no sintētiskā! Dabiskais satīns ir labi elpojošs, novērš svīšanu, uztur optimālu ķermeņa temperatūru miega laikā. Sintētiskais satīns, diemžēl, nav gaisu caurlaidīgs, tāpēc miega laikā var izraisīt ķermeņa pārkaršanu. Šis audums ir slidens, bieži spīdīgs, ne vienmēr patīkams ķermenim, bieži elektrificējas.

    Sintētiskais satīns ir lētāks, kalpo īsāk. Šāda auduma priekšrocības ir ātra izžūšana un krāsu saglabāšana pat pēc atkārtotas mazgāšanas.